Menu Zamknij

Surówka z cukinii i marchewki

Cukinia to warzywo, które rośnie bardzo szybko, a mając je we własnym ogrodzie, co 3-4 dni mam świeże cukinie. To warzywo wykorzystuję na różne sposoby, między innymi robię przetwory do słoików na zimę lub przygotowuję dania obiadowe. Z cukinii można również zrobić smaczną surówkę, u mnie dzisiaj powstała surówka z cukinii i marchewki. Oprócz tych dwóch podstawowych składników, w surówce znalazła się również czerwona papryka pokrojona w cienkie paski. Do przygotowania takiej surówki najlepsza jest młoda cukinia, która nie ma wykształconych gniazd nasiennych. Ponadto takiej cukinii nie musimy obierać. Cukinię po umyciu kroimy przy pomocy obieraczki do warzyw w cienkie i długie paski (można ją też zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach). Surówka z cukinii i marchewki została polana sosem składającym się z majonezu i musztardy rosyjskiej oraz przypraw. Delikatna i chrupiąca surówka z cukinii i marchewki to tylko kilka prostych składników. Cukinia to warzywo, które zawiera w sobie dużo wody, dlatego surówka z cukinii i marchewki najlepiej smakuje bezpośrednio po zrobieniu, ponieważ jak dłużej postoi i cukinia puści soki to nie będzie ona tak apetycznie wyglądać. Surówka z cukinii i marchewki sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Będzie też dobrym dodatkiem do dań z grilla.

Surówka z cukinii i marchewki

Składniki na Surówkę z cukinii i marchewki:

  • 1 nieduża młoda cukinia
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz do smaku
Surówka z cukinii i marchewki

Przygotowanie Surówki z cukinii i marchewki:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić obieraczką do warzyw w długie paski. Można zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski.
  2. Marchew umyć, obrać, zetrzeć do miseczki z cukinią na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paski. Dodać do miseczki z pozostałymi składnikami.
  4. Majonez przełożyć do osobnej miseczki, dodać łyżeczkę musztardy rosyjskiej, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przełożyć do miseczki z pokrojonymi warzywami. Całość delikatnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Surówka z cukinii i marchewki
Surówka z cukinii i marchewki
Opublikowany wSurówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *