Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 kg cukinii
- 1 główka czosnku
- 5 cebul
- 5 marchewek
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 małe opakowanie przyprawy gyros
Przygotowanie:
1. Ogórki i cukinie umyć, odkroić końcówki. Ogórki pokroić w plasterki do miski. Cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki (w zależności od wielkości cukinii). Dodać do ogórków. Cebulę obrać, pokroić w półplastry, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umytą, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki lub startą na tarce o grubych oczkach marchew.
2. Całość posolić, wsypać cukier. Dodać ocet, przyprawę gyros, olej i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie parę razy przemieszać.
3. Po tym czasie sałatkę przełożyć do umytych słoików (razem z wytworzoną zalewą). Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od momentu zagotowania.
Zrobiłam, jest przepyszna
Bardzo lubię tą sałatkę. Ja robię zalewę w garnku do rozpuszczenia cukru i tak doprawiam sałatkę.