Menu Zamknij

Sałatka z ogórków i cukinii w przyprawie gyros do słoików

Lubię przyprawę gyros za jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją do sałatki ogórkowej z cukinią i marchewką, którą zrobiłam do słoików na zimę. Jest ona słodko-kwaśna i może stanowić świetny dodatek do dań obiadowych. 🙂

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 kg cukinii
  • 1 główka czosnku
  • 5 cebul
  • 5 marchewek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 małe opakowanie przyprawy gyros

Przygotowanie:
1. Ogórki i cukinie umyć, odkroić końcówki. Ogórki pokroić w plasterki do miski. Cukinie pokroić w półplasterki lub ćwiartki (w zależności od wielkości cukinii). Dodać do ogórków. Cebulę obrać, pokroić w półplastry, dodać do pozostałych składników. Do miski dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umytą, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki lub startą na tarce o grubych oczkach marchew.
2. Całość posolić, wsypać cukier. Dodać ocet, przyprawę gyros, olej i dokładnie wymieszać. Przygotowaną sałatkę odstawić na 4-5 godzin. W międzyczasie parę razy przemieszać.
3. Po tym czasie sałatkę przełożyć do umytych słoików (razem z wytworzoną zalewą). Słoiki zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od momentu zagotowania.

Opublikowany wPrzetwory

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *