Składniki:
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże ziemniaki
- biała część pora (około 5 cm)
- 1/2 kalafiora
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 i 1/2 l bulionu mięsnego
- około 150 g wędzonego boczku w plastrach
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w niedużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek. Pomieszać i dodać pozostałe warzywa. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać ciepłym bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 40 minut (aż warzywa zmiękną). Ugotowane warzywa zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Boczek pokroić na mniejsze plasterki. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
4. Gotowy krem podawać z podsmażonym boczkiem.