Menu Zamknij

Zupa krem z białych warzyw

Jak sama nazwa wskazuje, dzisiejszy moja zupa to krem z białych warzyw. Możemy do niego jeszcze dodać kalarepę, a w sezonie – kilka szparagów. W zależności od proporcji użytych warzyw, zupa może być łagodniejsza lub bardziej wyrazista w smaku. Ja przygotowałam krem na bazie bulionu mięsnego, ale można dodać również bulion drobiowy. Do takiej zupy krem idealnie będą pasowały grzanki z pieczywa. 🙂

Składniki:

  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże ziemniaki
  • biała część pora (około 5 cm)
  • 1/2 kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 i 1/2 l bulionu mięsnego
  • około 150 g wędzonego boczku w plastrach

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w niedużą kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek. Pomieszać i dodać pozostałe warzywa. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Następnie zalać ciepłym bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 40 minut (aż warzywa zmiękną). Ugotowane warzywa zblendować na gładki krem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Boczek pokroić na mniejsze plasterki. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
4. Gotowy krem podawać z podsmażonym boczkiem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *