Menu Zamknij

Sałatka z łososiem i jajkiem

Sałatka z łososiem i jajkiem, którą dzisiaj przygotowałam to idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Jej zrobienie zajmie nam tylko kilka minut, a sos nadaje jej specyficznego smaku. Taka kolorowa sałatka wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie! 🙂

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g łososia wędzonego
  • kilka liści sałaty lodowej lub garść mixu sałat
  • 2 rzodkiewki
  • kilka krążków czerwonej cebuli
  • koperek do dekoracji
Sos:
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
2. Liście sałaty porwać na części i poukładać na półmisku.
3. Łososia podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Dodać jajka i umyte, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz plasterki cebuli.Posypać koperkiem.
4. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wymieszać poprzez wstrząsanie. 
5. Przygotowany półmisek polać sosem tuż przed podaniem.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *