Sałatka z łososiem i jajkiem, którą dzisiaj przygotowałam to idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Jej zrobienie zajmie nam tylko kilka minut, a sos nadaje jej specyficznego smaku. Taka kolorowa sałatka wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie! 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g łososia wędzonego
- kilka liści sałaty lodowej lub garść mixu sałat
- 2 rzodkiewki
- kilka krążków czerwonej cebuli
- koperek do dekoracji
Sos:
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
2. Liście sałaty porwać na części i poukładać na półmisku.
3. Łososia podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałacie. Dodać jajka i umyte, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz plasterki cebuli.Posypać koperkiem.
4. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wymieszać poprzez wstrząsanie.
5. Przygotowany półmisek polać sosem tuż przed podaniem.