Menu Zamknij

Ciasto z kremem ananasowym i bezą kokosową

Jak już kiedyś pisałam, że uwielbiam wiórki kokosowe i staram się jak najczęściej je wykorzystywać przy robieniu deserów. Dzisiejsze moje ciasto to biszkopt z kremem budyniowo-ananasowym i bezą kokosową. Może się wydawać, że jest ono skomplikowane, ale robiłam je pierwszy raz i wyszło bardzo dobre. Polecam! 😉

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm.
Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 3-4 paski gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier wciąż ubijając. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

2. Ananasy wyjąć z puszki i odsączyć. Do soku dolać wody tak, aby otrzymać 450 ml płynu. Sok przelać do rondelka, wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia. W 1/4 szklanki wody rozprowadzić budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać, aby nie powstały grudki i żeby powstał gęsty budyń. Zdjąć z gazu i wystudzić. 
3. Masło z cukrem zmiksować i dodać żółtka i utrzeć na gładki krem. Następnie dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, stale ucierać. Do gotowego kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na upieczony biszkopt.
4. 3 białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. na 30 minut (wierzch powinien się lekko zarumienić). Bezę przestudzić, delikatnie odkleić papier i przełożyć na wierzch ciasta. Delikatnie docisnąć.
5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 1-2 łyżek mleka i polać wierzch ciasta.

Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

  1. Anonimowy

    450ml soku z ananasa nie uzyska się z 1 puszki – do tego potrzebne są 2 puszki.
    Dodatkowo nie ma informacji o wielkości blachy, w której należy piec biszkopt – co jest bardzo przydatne.

    • Agata

      Honor jeśli już i taka uwaga na przyszłość: czasami warto przeczytać całość tekstu, który zamierza się krytykować. Pani Danuto -współczuję czytania takich komentarzy i szanuję, że z taką cierpliwością udzieliła Pani odpowiedzi ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *