Po śledzie sięgamy zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia, jednak z uwagi na to, że mój mąż bardzo lubi te ryby przygotowuję je częściej. Dzisiaj zrobiłam smaczną sałatkę śledziową z dodatkiem kiszonego ogórka, konserwowej papryki, jabłka i cebuli. Sałatka bardzo nam smakowała i na pewno zagości nieraz na naszym stole. 🙂
- 4 płaty śledziowe a’la matias
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/2 czerwonej papryki konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 3 godziny.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki i paprykę również pokroić w kostki.
3. Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników sałatki i delikatnie wymieszać.
5. Tak przygotowaną sałatkę odstawić do lodówki najlepiej na noc.
Moje smaki napewno zrobie.dziekuje.