Menu Zamknij

Penne z sosem brokułowo-śmietanowym

Dzisiejszy mój przepis może być przykładem na to, że z niewielkiej ilości składników można przygotować coś pysznego na obiad. Zazwyczaj takie sosy do makaronu przygotowywałam z filetem z kurczaka, dzisiaj jednak wykorzystałam do tego dania wędzony boczek. Muszę przyznać, że boczek w połączeniu ze śmietanką i brokułem komponuje się znakomicie. Sos jest prosty do zrobienia i smaczny! 😉

Składniki:
  • 1 brokuł (około 400 g)
  • 300 g boczku wędzonego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 


Przygotowanie:
1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (około 5-8 minut). Przecedzić (zostawić 1/2 szklanki wody).
2. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku. Podsmażyć i podlać całą wodą od gotowania brokuła. Dusić około 2-3 minut. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć i dodać połowę startego sera. Dusić, aż sos zgęstnieje i ser się rozpuści. Następnie dodać odsączone różyczki brokuła. Całość delikatnie wymieszać. 
3. Podawać z ugotowanym makaronem i posypać startym serem.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *