Dzisiejszy mój przepis może być przykładem na to, że z niewielkiej ilości składników można przygotować coś pysznego na obiad. Zazwyczaj takie sosy do makaronu przygotowywałam z filetem z kurczaka, dzisiaj jednak wykorzystałam do tego dania wędzony boczek. Muszę przyznać, że boczek w połączeniu ze śmietanką i brokułem komponuje się znakomicie. Sos jest prosty do zrobienia i smaczny! 😉
Składniki:
- 1 brokuł (około 400 g)
- 300 g boczku wędzonego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (około 5-8 minut). Przecedzić (zostawić 1/2 szklanki wody).
2. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku. Podsmażyć i podlać całą wodą od gotowania brokuła. Dusić około 2-3 minut. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć i dodać połowę startego sera. Dusić, aż sos zgęstnieje i ser się rozpuści. Następnie dodać odsączone różyczki brokuła. Całość delikatnie wymieszać.
3. Podawać z ugotowanym makaronem i posypać startym serem.