Muszę przyznać, że nie jestem fanką serów pleśniowych, ale jak już kiedyś pisałam, w kuchni trzeba wszystkiego spróbować. Tak też było w przypadku sera gorgonzola. Muszę przyznać, że jego smak pozytywnie mnie zaskoczył i postanowiłam wykorzystać zakupiony kawałek sera do zrobienia pysznego kurczaka w sosie serowym z dodatkiem pieczarek i śmietany. 😉
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i papryką.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
3. Na tej samej patelni zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w paski pieczarki. Całość dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać kurczaka. Poddusić około 2 minut. Dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietankę. Całość dusić do momentu roztopienia się sera i aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić pieprzem i ostrą papryką.