Menu Zamknij

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym

Muszę przyznać, że nie jestem fanką serów pleśniowych, ale jak już kiedyś pisałam, w kuchni trzeba wszystkiego spróbować. Tak też było w przypadku sera gorgonzola. Muszę przyznać, że jego smak pozytywnie mnie zaskoczył i postanowiłam wykorzystać zakupiony kawałek sera do zrobienia pysznego kurczaka w sosie serowym z dodatkiem pieczarek i śmietany. 😉

Inspiracja: Delusional world of trine.
Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i papryką. 
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kurczaka. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki. 
3. Na tej samej patelni zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać oczyszczone, pokrojone w paski pieczarki. Całość dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać kurczaka. Poddusić około 2 minut. Dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietankę. Całość dusić do momentu roztopienia się sera i aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić pieprzem i ostrą papryką.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *