Menu Zamknij

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym

Filet z piersi kurczaka to delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego kurczak w sosie serowo-pieczarkowym to pomysł na smaczny i szybki obiad. Na przygotowanie tego dania poświęcimy nie więcej niż 30 minut. Robiąc sos serowo-pieczarkowy z kurczakiem w tym czasie możemy ugotować makaron lub kaszę i w krótkim czasie mamy gotowy obiad. Do zrobienia sosu można wykorzystać dowolny ser pleśniowy, na przykład gorgonzola, camembert lub brie (jak w moim przypadku). Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym to połączenie delikatnego mięsa i kremowego sosu serowo-śmietankowego z dodatkiem pieczarek. A opcji podania jest wiele. Moim domownikom kurczak w sosie serowo-pieczarkowym bardzo smakował z makaronem penne, ale można go zastąpić innym. To danie będzie też dobre z ryżem lub ziemniakami.

Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym

Składniki na Kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie Kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w białe błonki, pokroić w większą kostkę w paski. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się przyprawami. Odstawić na 15 minut.
  2. Pieczarki oczyścić (można opłukać pod bieżącą wodą). Pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Smażyć około 10-15 minut. Następnie mięso zdjąć z patelni, przełożyć na talerz.
  4. Na tą samą patelnię wlać kolejną łyżkę oleju rzepakowego, dodać łyżkę masła. Roztopić. Przełożyć pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać posiekany czosnek i pokrojone pieczarki. Podsmażyć do odparowania płynu i zrumienienia pieczarek. Następnie na patelnię wlać śmietankę. Wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Kolejno dodać pokruszony ser pleśniowy i usmażone mięso. Smażyć do momentu rozpuszczenia się sera. Spróbować i doprawić solą, pieprzem. Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia.
  5. Kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym można podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ryżem.
  6. Polecam wypróbować przepis na kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym.
Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym
Kurczak w sosie serowo-pieczarkowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *