Menu Zamknij

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Tradycyjne placki ziemniaczane każdy jadł na pewno nieraz. Jedni robią je z czosnkiem i cebulą, a inni na słodko z cukrem. Ja tym razem zrobiłam te danie z kiszoną kapustą. Jest to połączenie dość ciekawe i smaczne. Polubią ją wielbiciele kiszonej kapusty, ale nie tylko, gdyż jej smak nie jest mocno wyczuwalny. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich placków to musicie spróbować! 🙂

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 nieduże jajka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, ewentualnie kminek (jeżeli ktoś lubi)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ziemniaków.
3. Kapustę kiszoną dokładnie osączyć i posiekać nożem. Przełożyć do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.
4. Z ciasta formować małe placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *