Tradycyjne placki ziemniaczane każdy jadł na pewno nieraz. Jedni robią je z czosnkiem i cebulą, a inni na słodko z cukrem. Ja tym razem zrobiłam te danie z kiszoną kapustą. Jest to połączenie dość ciekawe i smaczne. Polubią ją wielbiciele kiszonej kapusty, ale nie tylko, gdyż jej smak nie jest mocno wyczuwalny. Jeżeli jeszcze nie jedliście takich placków to musicie spróbować! 🙂
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 nieduże jajka
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz, ewentualnie kminek (jeżeli ktoś lubi)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ziemniaków.
3. Kapustę kiszoną dokładnie osączyć i posiekać nożem. Przełożyć do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.
4. Z ciasta formować małe placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ja z samej kiszonki robiłam i były super.