Mając ogórki z własnego ogródka mogę sobie pozwolić na przygotowanie różnego rodzaju przetworów z ich wykorzystaniem. Za każdym razem staram się zrobić coś nowego, aby zaskoczyć moich bliskich. W tym roku padło na sałatkę ogórkową z koperkiem. Jest ona łatwa do przygotowania i nie potrzebujemy do niej dużej ilości składników. Polecam spróbować. 🙂
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 2 duże cebule
- 1 pęczek koperku
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, obrać, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do miski. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do ogórków. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do ogórków.
2. Składniki zalewy zagotować, wlać do ogórków. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
3. Ogórki z zalewą przełożyć do umytych słoików, zakręcić i pasteryzować 5-7 minut od momentu zagotowania.