Robiąc surówkę do obiadu nie zawsze mam na nią pomysł i staram się przygotować ją z tego, co mam w domu. Dzisiejsza moja surówka jest na bazie białej kapusty (najlepiej młodej), do której dodałam potartą cukinię, paprykę i cebulę. W efekcie powstał smaczny, chrupiący oraz kolorowy dodatek do obiadu lub dań z grilla. 🙂
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- oliwa z oliwek lub olej
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować. Posypać solą oraz cukrem i rękoma podusić, aby puściła sok. Przełożyć do miski.
2. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do surówki.
5. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Dodać oliwę i ocet. Posypać natką pietruszki.
Ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii 🙂