Menu Zamknij

Surówka z cukinii

Robiąc surówkę do obiadu nie zawsze mam na nią pomysł i staram się przygotować ją z tego, co mam w domu. Dzisiejsza moja surówka jest na bazie białej kapusty (najlepiej młodej), do której dodałam potartą cukinię, paprykę i cebulę. W efekcie powstał smaczny, chrupiący oraz kolorowy dodatek do obiadu lub dań z grilla. 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek lub olej
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować. Posypać solą oraz cukrem i rękoma podusić, aby puściła sok. Przełożyć do miski.
2. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do surówki.
5. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Dodać oliwę i ocet. Posypać natką pietruszki.

Opublikowany wObiad, Surówki

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *