Łuskane pestki słonecznika są źródłem witaminy E i skarbnicą fitosteroli – substancji, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią również przed chorobami serca i rakiem. Dlatego czasami używam ich jako dodatek do sałatek lub ciast. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszną i pożywną sałatkę makaronową z kurczakiem.
Składniki:
- 100 g makaronu w kształcie ryżu
- 200 g filetu z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu)
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (60 g po odsączeniu)
- przyprawa gyros
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- garść ziaren słonecznika (ja użyłam Bio Pestek słonecznika firmy Polskie Młyny)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa (jeżeli ktoś nie lubi to może być tylko sól i pieprz). Odstawić na 15-20 minut.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Przestudzony makaron przełożyć do miseczki. Dodać mięso, pokrojoną w kostkę paprykę. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Dodać majonez, ketchup, musztardę. Doprawić pieprzem i wymieszać.
5. Gotową sałatkę posypać uprażonym na maśle słonecznikiem.