Menu Zamknij

Babka piaskowa na oleju

Jakiś czas temu nie pomyślałabym, że można upiec babkę na oleju. Ale skoro jest babka na majonezie (przepis), to dlaczego by nie spróbować upiec jej z dodatkiem oleju? Tak też zrobiłam i okazała się ona strzałem w dziesiątkę. Babka piaskowa wyszła puszysta, wilgotna w środku i bardzo smaczna. Po prostu idealna na Wielkanoc. 😉

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 140 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
  • 160 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę (cukier powinien się rozpuścić). Następnie na mniejszych obrotach miksera wlewać powoli olej, odstawić mikser.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochę do ubitych jajek, mieszając łyżką do połączenia składników. Do ciasta wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
3. Okrągłą formę karbowaną wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 60 minut (do suchego patyczka).
4. Gotową babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *