Jakiś czas temu nie pomyślałabym, że można upiec babkę na oleju. Ale skoro jest babka na majonezie (przepis), to dlaczego by nie spróbować upiec jej z dodatkiem oleju? Tak też zrobiłam i okazała się ona strzałem w dziesiątkę. Babka piaskowa wyszła puszysta, wilgotna w środku i bardzo smaczna. Po prostu idealna na Wielkanoc. 😉
Składniki:
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 140 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
- 160 g cukru (2/3 szklanki)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę (cukier powinien się rozpuścić). Następnie na mniejszych obrotach miksera wlewać powoli olej, odstawić mikser.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochę do ubitych jajek, mieszając łyżką do połączenia składników. Do ciasta wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać.
3. Okrągłą formę karbowaną wysmarować masłem. Obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 60 minut (do suchego patyczka).
4. Gotową babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.