Menu Zamknij

Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt. Można z niego przygotować zarówno coś słodkiego do kawy, jak też coś na obiad lub kolację. Pomysłów jest wiele, a ja tym razem postawiłam na sakiewki z pieczarkami i kurczakiem. Oprócz tych dwóch podstawowych składników, do farszu dodałam też cebulę i czerwoną paprykę. Natomiast sakiewki przed pieczeniem posypujemy startym żółtym serem. Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem robimy w foremkach do muffinek, dlatego mają one kształt niewielkich babeczek. Smaczne, chrupiące sakiewki z pieczarkami i kurczakiem to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub ciepłą kolację. Jeżeli planujemy je podać na imprezie to sakiewki można zrobić wcześniej, a przed planowanym podaniem wstawić do piekarnika i po 20 minutach mamy gotowe danie.

Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem

Składniki na Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża biała cebula
  • 100 g pieczarek
  • 60 g żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 jajko
Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem

Przygotowanie Sakiewek i z pieczarkami i kurczakiem:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać zamarynowane mięso i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Patelnię ponownie wstawić na gaz, dodać łyżkę oleju i obraną, pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć do odparowania płynów. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  3. Ciasto francuskie rozwinąć, odkleić papier, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Podzielić ciasto na 6 kwadratów. Foremki do muffinek wysmarować olejem rzepakowym, powkładać ciasto. Na spód wsypać trochę startego sera, następnie porcję podsmażonego mięsa, pieczarek i pokrojonej papryki. Dodać po łyżeczce ketchupu. Wierzch posypać ponownie serem i końce ciasta posklejać ze sobą, aby powstały sakiewki. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem i przy pomocy pędzelka posmarować sakiewki.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami.
Sakiewki z pieczarkami i kurczakiem
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *