Menu Zamknij

Roladki z indyka nadziewane groszkiem i marchewką

Obok mięsa z kurczaka czasami sięgam też po filet z indyka, ponieważ jest to mięso również chude i nie wymaga długiej obróbki termicznej, a można z niego zrobić coś pysznego. Ostatnio przygotowałam roladki z groszkiem i marchewką. Jest to danie, które sprawdzi się na obiad, jak i na różnego rodzaju przyjęciach! 🙂

Składniki:

  • 700 g filetu z piersi indyka
  • 1 puszka groszku z marchewką
  • biała część pora
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 plastrów żółtego sera 
  • sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na płaty o grubości około 1,5 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać pokrojonego w kostkę pora. Chwilę podsmażyć, dodać odsączony z zalewy groszek z marchewką. Doprawić solą i pieprzem. Poddusić do odparowania płynu.
3. Na każdy płat mięsa położyć plaster sera i następnie przestudzony farsz. Zawinąć roladki. Można związać nitką. Przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie przykryć patelnię i smażyć około 15-20 minut na wolnym ogniu, aby mięso doszło w środku. W międzyczasie roladki obracać i podlać bulionem lub wodą.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *