Sałatki z makaronem mają to do siebie, że są bardzo sycące i dlatego mogą stanowić samodzielny posiłek. Zarówno na obiad, jak i na kolację. Do takich właśnie należy dzisiejsza moja sałatka z kolorowym makaronem i wędliną. Możemy ją podać również z sosem czosnkowym. 🙂
- 200 g kolorowego makaronu mini rurki
- 1/2 brokuła
- 100 g wędliny
- 1 pomidor lub kilka koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 80 g oliwek zielonych po odsączeniu
- 100 g sera feta (może być mozzarella)
- kilka listków świeżej bazylii
Sos:
- 3 łyżki octu z białego wina
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę.
2. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie około 5-7 minut. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Przełożyć do makaronu.
3. Oliwki odsączyć z zalewy. Przełożyć do pozostałych składników. Dodać pokrojoną wędlinę, ser, pokrojonego pomidora i umytą, posiekaną bazylię.
4. Składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i delikatnie wymieszać.