Menu Zamknij

Roladki drobiowe z żurawiną

Różnego rodzaju roladki czy to z mięsa drobiowego czy wieprzowego przygotowuję zazwyczaj na niedzielę lub z okazji świąt. Moja rodzinka przepada za zrazami z karkówki (przepis), jednak te które przygotowałam dzisiaj też im bardzo smakowały. Jeżeli nie przepadacie za serem wędzonym to możecie użyć zwykłego. 🙂

Składniki:
  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera wędzonego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś podzielić na pół. Następnie każdy kawałek przeciąć tak, aby powstał większy płat mięsa. Rozbić tłuczkiem przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron. Na każdym płacie mięsa rozłożyć kawałek sera i posypać żurawiną. Następnie zwinąć w roladki. 
2. Jajko rozbić na talerzu, rozbełtać widelcem. Roladki obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć przygotowane roladki na złoty kolor. Jeżeli roladki są dość grube to patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu około 8-10 minut.
3. Usmażone roladki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *