Różnego rodzaju roladki czy to z mięsa drobiowego czy wieprzowego przygotowuję zazwyczaj na niedzielę lub z okazji świąt. Moja rodzinka przepada za zrazami z karkówki (przepis), jednak te które przygotowałam dzisiaj też im bardzo smakowały. Jeżeli nie przepadacie za serem wędzonym to możecie użyć zwykłego. 🙂
Składniki:
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 4 plastry żółtego sera wędzonego
- 100 g suszonej żurawiny
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 1 jajko
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś podzielić na pół. Następnie każdy kawałek przeciąć tak, aby powstał większy płat mięsa. Rozbić tłuczkiem przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron. Na każdym płacie mięsa rozłożyć kawałek sera i posypać żurawiną. Następnie zwinąć w roladki.
2. Jajko rozbić na talerzu, rozbełtać widelcem. Roladki obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć przygotowane roladki na złoty kolor. Jeżeli roladki są dość grube to patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu około 8-10 minut.
3. Usmażone roladki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
3. Usmażone roladki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.