Tradycja wypiekania pierników wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia. Przeważnie na tą okazję pieczemy pierniczki w kształcie gwiazdek, choinek, itp. Ale można też upiec ciasto piernikowe na dużej blaszce. Ja właśnie takie zrobiłam z domowymi powidłami śliwkowymi. Taki piernik robi się szybko i zawsze się udaje! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 24×30 cm.
Składniki:
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 przyprawa do piernika
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek słodkiej śmietanki 18%
- posypka do dekoracji
wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Jajka wbić do miski i miksować. W trakcie ubijania dosypywać stopniowo cukier do momentu powstania puszystej, jasnej masy. Odłożyć mikser. Do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, sodą, przyprawą do piernika. Delikatnie mieszać szpatułką i dodawać powoli kolejne składniki (mleko, olej i powidła). Mieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2. Śmietankę wlać do kubka, wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z gazu, lekko przestudzić, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie polać piernik. Udekorować posypką.
Jaki wymiar blachy musi być?
24×30