Menu Zamknij

Pieczone żeberka w pikantnej marynacie

Żeberka to taki gatunek mięsa, który nie ma zbyt wielu wielbicieli. Przeważnie wykorzystuję je do ugotowania zupy. Jednak czasami lubię żeberka upiec i podać jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i surówki na obiad. Tak przygotowane są one miękkie, soczyste, a mięso ładnie odchodzi od kości. 🙂

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
  • 8 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki (z dwoma kostkami).
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
3. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć żeberka, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
4. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 90 minut.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *