Menu Zamknij

Rolada z mięsa mielonego

Z mięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. w sosie pomidorowym lub koperkowym). Tym razem wykorzystałam mięso mielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! 🙂

Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kajzerki
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, majeranek
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • około 100 g żółtego sera w kawałku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju. Przestudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do mięsa. Kajzerkę wycisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. 
2. Boczek rozłożyć w kształcie prostokąta na papierze do pieczenia (jak na poniższym zdjęciu). Na boczku rozprowadzić mięso mielone. Następnie przy jednym brzegu ułożyć pasek sera i suszone pomidory. Przy pomocy papieru całość zwinąć w roladę. Końce rolady zakleić mięsem mielonym, aby ser podczas pieczenia nie wyciekł.
3. Tak zwiniętą roladkę obsmażyć na 2 łyżkach oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
4. Na patelnię wlać 1/3 szklanki wody, wypłukać patelnię i przelać do naczynia z boczkiem. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 20-30 minut. W trakcie pieczenia roladkę obracać.


Opublikowany wObiad

2 Komentarze

  1. Anonimowy

    Wbrew pozorom nie jest to takie proste danie,wymaga wprawy, być może zależy to od grubości plasterków boczku ale nie jest łatwo obracać roladę (zwłaszcza w rozgrzanym piekarniku). Moja właśnie się piecze, mam nadzieję że wszystkim będzie smakowało �� dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *