Ciasta zazwyczaj piekę na weekendy lub różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu powinny się udać. 🙂
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 250 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- szczypta soli
- słoiczek powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
2. Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę. Dodać masło i posiekać. Kiedy otrzymamy kruszonkę, dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto.
3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Właśnie upiekłam. Super szybkie i smaczne. Polecam!?
Super przepis, na pewno wyprubuje ?
Bardzo pyszne rogale i szybko się je robi
Czy z kefirem lub jogurtem też wyjdzie? Czy tylko śmietana?
z gęstym jogurtem naturalnym też powinny się udać 🙂
Czy ktoś próbował je zrobić z czekolada zamiast powideł? Niestety moje dzieci powideł nie tknął… ?
Wyglądają pysznie. Muszę upiec
Wyglądają pysznie.
Ile rogalików wychodzi z tego przepisu?
jak małe to około 20 🙂
z przepisu wynika, że 32. Przecież 4 części ciasta po 8 sztuk z każdej części.
Jak rozpuścić drożdże w śmietanie?
pokruszyć do śmietany i wymieszać
Przepis jest bardzo prosty ,szybko się robi a rogaliki zrobiłam i wyszły sztos!! ,są poprostu przeeepyszne !!!!!i nie mogę się doczekać kiedy będę znowu delektować się ich smakiem . Ja dałam borówki amerykańskie zamiast powideł i też super. Pozdrawiam Panią i dziękuję za super przepis.
Wypróbuje przekonałanie Pani Danuto bardzo. Chociaż nigdy nie chciałam pięć ciasta drożdżowego. Dziękuję bardzo za przepis
Rewelacyjne i szybkie rogaliki!Przepyszne! Polecam
Zrobiłam, smaczne i szybkie. Tylko potrzebuję patentu na to żeby dżem nie wypływał (zrobiłam z dżemem jagodowym), bo trochę się rozlały za bardzo.
Właśnie przed chwilą skończyłam lukrować. Pyszne i szybko się robi! Będą na jutro do kawki. Dziękuję za przepis ????????
Dziękuję za ekspresowy przepis. Rogaliki są przepyszne. Zaraz po upieczeniu znikają.