Menu Zamknij

Rogale drożdżowe w 30 minut

Ciasta zazwyczaj piekę na weekendy lub różnego rodzaju przyjęcia rodzinne i święta. Czasami jednak domownicy moi mają ochotę na coś słodkiego bez okazji. Wówczas przygotowuję coś słodkiego i nie musi to być ciasto, ale deser lub ciasteczka. Tym razem postawiłam na proste rogaliki drożdżowe z powidłami. Jest to łatwy sposób, ponieważ po wyrobieniu ciasta nie musimy czekać, aż ono wyrośnie, tylko od razu przystępujemy do wykonywania rogalików i wkładamy je do piekarnika. Każdemu powinny się udać. 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w śmietanie.

2. Na stolnicę lub do miski przesiać mąkę. Dodać masło i posiekać. Kiedy otrzymamy kruszonkę, dodać jajko, śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszać i szybko zagnieść jednolite ciasto.

3. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie). Na dłuższym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę powideł i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15-20 minut (do zrumienienia). Upieczone rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

18 Komentarzy

  1. Domatorka

    Przepis jest bardzo prosty ,szybko się robi a rogaliki zrobiłam i wyszły sztos!! ,są poprostu przeeepyszne !!!!!i nie mogę się doczekać kiedy będę znowu delektować się ich smakiem . Ja dałam borówki amerykańskie zamiast powideł i też super. Pozdrawiam Panią i dziękuję za super przepis.

  2. Gabriela Sikora

    Wypróbuje przekonałanie Pani Danuto bardzo. Chociaż nigdy nie chciałam pięć ciasta drożdżowego. Dziękuję bardzo za przepis

  3. Marta

    Zrobiłam, smaczne i szybkie. Tylko potrzebuję patentu na to żeby dżem nie wypływał (zrobiłam z dżemem jagodowym), bo trochę się rozlały za bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *