Menu Zamknij

Zapiekane krążki z cukinii

Zapiekane krążki z cukinii to rodzaj przekąski, które możemy przygotować na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Możemy je zrobić wcześniej, a przed przyjściem gości zapiec w piekarniku. Jest to przekąska tania, smaczna, a przede wszystkim łatwa do przygotowania. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! 🙂

Składniki:

  • 1 nieduża cukinia (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej)
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • kilka plasterków szynki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego sera
  • garść oregano
  • sól, pieprz, ostra papryka lub chili
  • olej

Przygotowanie:

1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.

2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem.

3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i zrumienić.

4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej krążki z cukinii. Na cukinii pokłaść po łyżce cebuli, pieczarek, pokrojonej w kostkę szynki. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili). Wierzch zapiekanek posypać startym żółtym serem.

5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *