Zapiekane krążki z cukinii to rodzaj przekąski, które możemy przygotować na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Możemy je zrobić wcześniej, a przed przyjściem gości zapiec w piekarniku. Jest to przekąska tania, smaczna, a przede wszystkim łatwa do przygotowania. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! 🙂
Składniki:
- 1 nieduża cukinia (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej)
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- kilka plasterków szynki
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego sera
- garść oregano
- sól, pieprz, ostra papryka lub chili
- olej
Przygotowanie:
1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i zrumienić.
4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej krążki z cukinii. Na cukinii pokłaść po łyżce cebuli, pieczarek, pokrojonej w kostkę szynki. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką (lub chili). Wierzch zapiekanek posypać startym żółtym serem.
5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 20 minut.