Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 1 nieduża cukinia
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie wody)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cukinię, chwilę razem podsmażyć. Przełożyć na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodać masło, roztopić i dodać pokrojoną cebulę. Zeszklić. Następnie wsypać ryż. Podsmażyć, aby ryż pokrył się tłuszczem. Następnie wlać połowę wina. Podsmażyć, aż ryż wchłonie wino i wlać pozostałą część wina. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami bulion. Cały czas smażyć i mieszać. Po ostatniej porcji bulionu dodać podsmażonego kurczaka z cukinią. Doprawić solą, pieprzem, curry. Wymieszać, podsmażyć.