Menu Zamknij

Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania ryżu w kuchni włoskiej. Tę potrawę robi się dosyć prosto, ale trzeba jej poświęcić trochę czasu, ponieważ w trakcie jej przygotowywania musimy cały czas stać przy piecu i mieszać ryż. Podstawą dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, czyli arborio. Dzisiaj to danie przygotowałam z kurczakiem i cukinią. W efekcie powstał bardzo smaczny i sycący obiad. 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (ewentualnie wody)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać cukinię, chwilę razem podsmażyć. Przełożyć na talerz.
3. Na tę samą patelnię dodać masło, roztopić i dodać pokrojoną cebulę. Zeszklić. Następnie wsypać ryż. Podsmażyć, aby ryż pokrył się tłuszczem. Następnie wlać połowę wina. Podsmażyć, aż ryż wchłonie wino i wlać pozostałą część wina. Kiedy ryż wchłonie wino, dodawać porcjami bulion. Cały czas smażyć i mieszać. Po ostatniej porcji bulionu dodać podsmażonego kurczaka z cukinią. Doprawić solą, pieprzem, curry. Wymieszać, podsmażyć.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *