Mam czasami takie dni, że brakuje mi pomysłu na obiad. Wówczas sięgam po makaron, który moi domownicy uwielbiają, a do niego staram się przygotować jakiś pyszny sos. Dzisiaj zrobiłam bezmięsny sos pomidorowy z cukinią z dodatkiem świeżych ziół. Przygotowanie tego dania zajęło mi około pół godziny i wszystkim smakowało.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 nieduża cukinia
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz ziołowy
- oregano, bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać paprykę, cukinię i czosnek. Smażyć około 2-3 minut. W międzyczasie parę razy przemieszać. Na patelnię dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę jeszcze poddusić i dodać świeże lub suszone zioła.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć na patelnię i wymieszać ze sosem.