Menu Zamknij

Sos czosnkowy

Aromatyczny sos czosnkowy to niezastąpiony dodatek do dań z grilla, kanapek, zapiekanek, wędlin, itp. W moim domu podaję taki sos bardzo często, szczególnie na przyjęciach rodzinnych i nie tylko. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy podatni na przeziębienia, powinniśmy jak najczęściej korzystać ze zdrowotnych właściwości czosnku. Może go spożywać każdy. Nie należy jednak zjadać go zbyt dużo, wtedy efekt może być odwrotny do zamierzonego. 

Składniki:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • garstka koperku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Do miseczki wlać śmietanę, dodać majonez, wymieszać.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dołożyć do majonezu ze śmietaną.
3. Dodać koperek, zioła (mogą być dowolne), doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Następnie przykryć, odstawić na godzinę do lodówki.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

  1. Piotrek

    Ja polecam ten przepis jogurt naturalny, majonez proporcje 3 do 1 czosnek, tzatziki, ostra papryka, sól pieprz, zioła prowansalskie, , można dostać trochę koperku, jeśli ktoś uważa. Ja poza proporcją jogurtu naturalnego do majonezu resztę można dodać wg własnego uznania, ja osobiście wolę ostrzejsze więc i czosnku i przypraw daję więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *