- 1 podwójny filet z kurczaka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki (jedna zielona, jedna czerwona)
- 20ml śmietanki 18%
- 3 łyżki kukurydzy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
- szczypta chilli
Przygotowanie:
1. Filet umyć, pokroić w paski lub w kostkę.
2. Z przypraw, miodu i 3 łyżek oleju zrobić marynatę. Pokrojone mięso obtoczyć w marynacie. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać, pokroić w paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
4. Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso i obsmażyć z wszystkich stron przez około 10 minut. Zdjąć z ognia.
5. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę, dusić przez chwilę, aż papryka będzie miękka.
6. Podduszone warzywa przełożyć do kurczaka, dodać kukurydzę i śmietankę, wszystko razem wymieszać i dusić przez około 5 minut, aż powstanie gęsty sos.
7. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą lub ryżem.