- 250g makaronu świderki
- 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 200ml śmietanki 18%
- 2 jajka
- 100g startego żółtego sera
- 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy
- sól, pieprz
- dowolne zioła
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić.
3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem.
4. Zawartość patelni połączyć z makaronem i pieczarkami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
5. Śmietankę wymieszać z rozbełtanymi jajkami i serem, dodać ulubione zioła.
6. Sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby zapiekanka zrumieniła się z wierzchu.
Czy można użyć innej śmietany. Niż 18%
można, ale powinna to być śmietanka słodka, aby podczas pieczenia się nie zważyła
Witam wyśle Pani zdjęcie najlepiej którą śmietankę kupić.
ja używam tej http://www.toptomysl.pl/wp-content/uploads/2012/04/Smietanka-18.jpg