Menu Zamknij

Naleśniki budyniowe

Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według tego przepisu), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Składniki:
  • 3 jajka
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
  • 2 budynie waniliowe (2x40g) bez cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • dodatki wedle uznania

Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć za pomocą ręczników papierowych.
3. Gotowe naleśniki można podawać z owocami, śmietaną lub dżemem.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

17 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *