Zawsze robiłam ciasto naleśnikowe tradycyjnie (według tego przepisu), ale tym razem skusiły mnie naleśniki budyniowe. W tym wydaniu są one delikatne, pyszne i pachnące wanilią.Ciasto to zrobiłam w dwóch wersjach: jedne z samym budyniem, a do pozostałego dodałam cienko pokrojone kawałki jabłka. Jedne i drugie są smakowite. Zachęcam do wypróbowania 🙂
Składniki:
- 3 jajka
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
- 2 budynie waniliowe (2x40g) bez cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- dodatki wedle uznania
Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać mleko, 2 łyżki oleju i miksując dodawać przesiane budynie z mąką. Ciasto powinno być rzadkie.
2. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wlać porcję ciasta, rozprowadzić po całej patelni i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju można usunąć za pomocą ręczników papierowych.
3. Gotowe naleśniki można podawać z owocami, śmietaną lub dżemem.
ile mleka należy dodać?
400ml 🙂
chociaż wolę wytrawne ( M na słodko ) to muszę wypróbować 🙂
Wolałabym gdybyś ml zamieniła na szklanki lub łyżki.,bo bardziej to przemawia do mnie. Dzieki za podzielenie sie swoimi pomysłami pozdrawiam a nalesniki wypróbuje.
Na które duże, małe czy średnie szklanki?
następnym razem postaram się to zmienić i podawać w szklankach 😉
ile około naleśników wychodzi z tego przepisu? 🙂
zależy od wielkości patelni, ale średnio około 8-10 🙂
bardzo dobre,pycha… własnie jednego spałaszowałam
Wystarczy kupić miarki dl,są w każdym supermarkiecie. Będzie łatwiej,bo łyżki i szklanki mają różne pojemności.
Bardzo dobre tylko dodałem trochę więcej mąki bo było za żadkie
Dziękuję,takich jeszcze nie jadłam,moje dziewczyny uwielbiają naleśniki także koniecznie muszę zrobić 🙂
Robiłam wg Pani Przepisu i mleka jest zdecydowanie za dużo
Mi wyszły super, dziękuje za przepis:*
Dzieki za przepis 🙂 wyszły super
Naleśniki REWELACJA
szklanka mleka zdecydowanie wystarczy