Dawno już nie robiłam pulpetów w sosie pomidorowym i wydaje mi się, że to danie zostało już trochę zapomniane. Jest ono alternatywą do klopsów mielonych smażonych na oleju, ale w przypadku pulpecików mamy jeszcze pyszny sos pomidorowy. Moim właściwym zamiarem było zrobienie gołąbków, ale jest przy nich więcej pracy, więc postawiłam na szybsze danie i wyszły pulpety 😉
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1/2 kajzerki
- 1 szklanka mleka do namoczenia
- 1/2 l bulionu
- sól, pieprz, majeranek
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- mąka do obtoczenia pulpetów
Sos:
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku.
2. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
3. Mięso przełożyć do miski, dodać przestudzoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, bułkę wycisnąć i dołożyć do mięsa. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę.
4. Do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować z mięsa nieduże kulki. Każdą obtoczyć w mące i wrzucić na gorący bulion. Bulionu musi być tyle, aby klopsiki były przykryte. Od momentu wypłynięcia, gotować 15 minut. Następnie ugotowane pulpeciki wyjąć, a do garnka dodać koncentrat pomidorowy. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 łyżki mąki, dodać śmietanę i kilka łyżek ciepłego bulionu. Razem wymieszać i wlać do sosu. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Pulpety włożyć z powrotem do sosu. Zagotować.