Menu Zamknij

Gyros zapiekany w cieście francuskim

Jakiś czas temu robiłam zapiekankę gyros z ryżem, która wszystkim nam bardzo smakowała. Dzisiaj też postawiłam na danie tego typu, ale tym razem kapustę pekińską zastąpiłam szpinakiem i całość zapiekłam w cieście francuskim. Mimo, że obie potrawy robi się z tych samych składników to efekt końcowy jest zupełnie inny, a smak niepowtarzalny! Taki gyros szpinakowy można podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, tysiąca wysp czy z ketchupem. Gorąco polecam do wypróbowania! 🙂

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • około 300 g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 200 g szpinaku
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 garście sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę. Posypać przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim mięso. Następnie dodać cebulę, paprykę i kukurydzę. Smażyć około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem i wymieszać.
3. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak. Lekko poddusić, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. 
4. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wszerz na trzy części. Na połowę każdego kawałka nałożyć po 1/3 podsmażonego kurczaka z warzywami i 1/3 szpinaku. Drugą połowę ciasta naciąć w trzech miejscach (tak jak na zdjęciu poniżej). Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, posmarować nim brzegi ciasta. Ponacinane części ciasta nałożyć na część z farszem. Brzegi dokładnie skleić, przyduszając widelcem. Całość posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
5. Gotowe zapiekanki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. przez 15-20 minut. 


Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanki Gyros - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *