Menu Zamknij

Przekładaniec bez pieczenia z malinami

Ciasta bez pieczenia stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych ciast z piekarnika. Są tak samo smaczne, lecz jedynym ich mankamentem jest to że muszą odstać kilka godzin w lodówce, aby je postawić na stół. Dzisiejsze moje ciasto zrobiłam z kremem budyniowym, dżemem malinowym i bitą śmietaną. Całość udekorowałam malinami i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło bardzo pyszne, polecam spróbować! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm.
Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g krakersów
  • 200 g masła
  • 1 słoiczek dżemu malinowego (280 g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 l mleka+1/2 szklanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g malin
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
  • 2 śmietan-fixy


Przygotowanie:
1. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić budyń, cukier, obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Chwilę podgotować, aby powstał gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać warstwę herbatników.
3. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce przestudzonego budyniu na gładką masę. Całość wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je dżemem malinowym. Na dżem ułożyć warstwę krakersów.
4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy. Przełożyć na krakersy.
5. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Posypać wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.


Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *