Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g krakersów
- 200 g masła
- 1 słoiczek dżemu malinowego (280 g)
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 l mleka+1/2 szklanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
- 2 śmietan-fixy
Przygotowanie:
1. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić budyń, cukier, obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Chwilę podgotować, aby powstał gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać warstwę herbatników.
3. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce przestudzonego budyniu na gładką masę. Całość wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować je dżemem malinowym. Na dżem ułożyć warstwę krakersów.
4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając śmietan-fixy. Przełożyć na krakersy.
5. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone maliny. Posypać wiórkami kokosowymi.
6. Gotowe ciasto włożyć na noc do lodówki.