Czasami mamy takie dni, że nie wiemy co przygotować na obiad i goni nas czas. Wtedy najlepiej zrobić coś prostego i szybkiego, a zarazem smacznego. Daniem, które idealnie sprawdzi się w takiej sytuacji może być filet z kurczaka w cieście koperkowym. Takie mięso możemy podać z kaszą i ulubioną surówką. Moim domownikom i mi bardzo zasmakowało i na stałe wpisze się do naszego jadłospisu. Mam nadzieję, że tak będzie i u Was. Smacznego! 🙂
- 1 podwójny filet z kurczaka (około 500-600 g)
- 1 pęczek koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka w proszku (ewentualnie inne ulubione przyprawy)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Oprószyć przyprawami.
2. Koperek umyć, drobno posiekać. Jajka sparzyć, wbić do miseczki. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Dosypać koperek. Doprawić trochę solą i pieprzem (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać łyżkę mleka, ale nie może być za rzadkie gdyż powinno trzymać się mięsa).
3. Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażonego kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.