Z racji tego, że posiadam własny ogródek i nie muszę kupować wielu warzyw i owoców staram się wykorzystać je do zrobienia przetworów na zimę. W tej chwili mamy sezon ogórkowy, dlatego skupiam się głównie na nich. Podawałam już kilka przepisów na przetwory z tymi warzywami, a teraz zrobiłam sałatkę z dodatkiem marchwi i cebuli. Będzie ona stanowić smaczny dodatek do każdego obiadu i nie tylko! 🙂
- 2 kg ogórków gruntowych
- 250 g marchewki
- 5 łyżeczek cukru
- 250 g cebuli
- 125 ml octu 10%
- 125 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 2 godziny.
2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić.
3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, lekko posolić i odstawić.
4. Zlać wodę z ogórków, dodać marchewkę i cebulę. Całość wymieszać.
5. Zagotować ocet z olejem. Gorącą zalewą zalać warzywa, dodać natkę pietruszki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszać.
6. Sałatkę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować około 10 minut.