Menu Zamknij

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi śliwkami

Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa (około 400 g)
  • 12 śliwek suszonych
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku


Przygotowanie:
1. Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w plastry o grubości 2-3 cm. Delikatnie rozbić na desce dłonią i następnie obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem. 
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i włożyć z powrotem śliwki.
6. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *