Polędwiczki wieprzowe to mięso delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! 🙂
- 1 polędwica wieprzowa (około 400 g)
- 12 śliwek suszonych
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
1. Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w plastry o grubości 2-3 cm. Delikatnie rozbić na desce dłonią i następnie obtoczyć w mące.
2. Na patelni rozgrzać olej i masło. Kiedy masło zacznie się pienić, włożyć polędwicę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu mięso przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i włożyć z powrotem śliwki.
6. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem.
Fantastyczny pomysł na obiad 🙂