Menu Zamknij

Naleśniki budyniowo-jabłkowe

Naleśniki budyniowe robię bardzo często, ponieważ jest to pomysł na szybki oraz prosty obiad i na pewno wielu z Was też je zna. Zazwyczaj podaję je z ulubionymi owocami lub śmietaną. Dzisiaj do ciasta naleśnikowego dodałam utarte jabłka i wyszły bardzo smaczne, puszyste naleśniki. Jeżeli jeszcze nie robiliście to polecam spróbować! 😉

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe (2×40 g bez cukru)
  • 400 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 nieduże jabłka


Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać olej, mleko, budynie i mąkę. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta naleśnikowego i razem wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać porcję ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
3. Gotowe naleśniki podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi owocami.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *