Naleśniki budyniowe robię bardzo często, ponieważ jest to pomysł na szybki oraz prosty obiad i na pewno wielu z Was też je zna. Zazwyczaj podaję je z ulubionymi owocami lub śmietaną. Dzisiaj do ciasta naleśnikowego dodałam utarte jabłka i wyszły bardzo smaczne, puszyste naleśniki. Jeżeli jeszcze nie robiliście to polecam spróbować! 😉
- 3 jajka
- 2 budynie waniliowe (2×40 g bez cukru)
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 nieduże jabłka
Przygotowanie:
1. Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać olej, mleko, budynie i mąkę. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta naleśnikowego i razem wymieszać.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wlać porcję ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
3. Gotowe naleśniki podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi owocami.
ale apetyczne.