Menu Zamknij

Gulasz z kiszoną kapustą

Gulasz nie wymaga dużo pracy, ale jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Jest to danie jednogarnkowe i można je podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą. Jest wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Ja dzisiaj zrobiłam go z dodatkiem kiszonej kapusty. Takie danie zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko, polecam! 🙂

Składniki:

  • 500 g łopatki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku (jak ktoś lubi)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem. 
2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki. 
3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć. 
4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso. 
5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszać. 
6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do gulaszu. Kapustę przesiekać i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.

Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *