Gulasz nie wymaga dużo pracy, ale jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Jest to danie jednogarnkowe i można je podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą. Jest wiele przepisów na przygotowanie tej potrawy. Ja dzisiaj zrobiłam go z dodatkiem kiszonej kapusty. Takie danie zaspokoi apetyt każdego mężczyzny i nie tylko, polecam! 🙂
- 500 g łopatki
- 300 g kiszonej kapusty
- 4 cebule
- 1 czerwona papryka lub 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku (jak ktoś lubi)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Natrzeć solą i pieprzem.
2. Cebulę obrać, pokroić w talarki lub półplasterki.
3. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Uprażyć.
4. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zrumienić mięso.
5. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek, cukier, paprykę w proszku i koncentrat. Na patelnię wlać niepełną szklankę wody, wypłukać i przelać do garnka. Całość dusić na wolnym ogniu około 45 minut aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu mieszać.
6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do gulaszu. Kapustę przesiekać i dodać do potrawy. Całość wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Świetny przepis, powtarzam go regularnie 🙂