Menu Zamknij

Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem

Kurczak duszony w marchewce, porze i selerze z dodatkiem mleczka kokosowego to pomysł na szybki i smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w tygodniu, gdy po pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, aby długo stać w kuchni. Możemy go podać z ulubionym makaronem lub ryżem, a całość na pewno Wam zasmakuje. Polecam wypróbować zwolennikom szybkich dań! 🙂

Składniki:
  • około 300 g filetu z kurczaka
  • 1 marchew
  • kawałek selera (około 200 g)
  • kawałek pora (około 10-12 cm)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • ulubiony makaron lub ryż


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Odstawić na 15-20 minut (opcjonalnie).
2. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, oczyścić, pokroić w półplasterki.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kurczaka. Przełożyć do miseczki.
4. Na tej samej patelni rozgrzać kolejne dwie łyżki oleju i dodać potarte warzywa i dusić około 15 minut. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać por i podsmażone mięso. Wymieszać i poddusić 2-3 minuty. Następnie całość zalać mleczkiem kokosowym, dodać curry, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *