Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych zastępując ziemniaki lub ryż. Świetnie też się komponuje z jabłkami i śliwkami lub bakaliami w formie słodkich zapiekanek. U mnie dzisiaj zastąpiłam ziemniaki kaszą i zrobiłam placki jaglane z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów 🙂
Składniki:
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 6 pomidorów suszonych w oliwie
- słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kaszę zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Trochę posolić i gotować na wolnym ogniu przez 15-18 minut, najlepiej do wchłonięcia wody. Zdjąć z ognia i ostudzić. Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody to odsączyć.
2. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Pieczarki pokroić w paski i dodać do cebuli. Smażyć do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone.
3. Ostudzone pieczarki połączyć z kaszą, dodać mąkę i jajko. Wymieszać razem, doprawić ziołami prowansalskimi i słodką papryką, ewentualnie solą i pieprzem. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
4. Porcję ciasta smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Bardzo fajny pomysł, placki wyglądają smakowicie 🙂