Menu Zamknij

Placki z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych zastępując ziemniaki lub ryż. Świetnie też się komponuje z jabłkami i śliwkami lub bakaliami w formie słodkich zapiekanek. U mnie dzisiaj zastąpiłam ziemniaki kaszą i zrobiłam placki jaglane z dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorów 🙂

Składniki:
  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 6 pomidorów suszonych w oliwie
  • słodka papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:
1. Kaszę zalać 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Trochę posolić i gotować na wolnym ogniu przez 15-18 minut, najlepiej do wchłonięcia wody. Zdjąć z ognia i ostudzić. Jeżeli kasza nie wchłonęła całej wody to odsączyć.
2. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Pieczarki pokroić w paski i dodać do cebuli. Smażyć do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone.
3. Ostudzone pieczarki połączyć z kaszą, dodać mąkę i jajko. Wymieszać razem, doprawić ziołami prowansalskimi i słodką papryką, ewentualnie solą i pieprzem. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
4. Porcję ciasta smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *