Jest to chyba najprostszy przepis na smaczne i lekkie ciasto z jabłkami. Nie wymaga ono żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ jest przygotowywane z gotowego ciasta francuskiego. Kieszonki smakują zarówno bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak i po przestudzeniu. 🙂
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 nieduże jabłka
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 jajko
- cynamon i rodzynki wedle uznania
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, rodzynki i wymieszać.
2. Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Na każdym położyć łyżkę jabłek. Na drugiej części kwadratu zrobić trzy nacięcia (jak na załączonym poniżej zdjęciu). Brzegi kwadratów posmarować rozbełtanym jajkiem i złożyć po przekątnej w trójkąty. Miejsca sklejenia docisnąć widelcem. Wierzch przygotowanych ciastek posmarować jajkiem.
3. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C. około 20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Kocham takie ciasteczka. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Zjadłabym takie pyszne ciastko.Pozdrawiam serdecznie.
Ojj Pyszności ❤️
Piekłam i wyszły rewelacyjne, szybkie i proste w przyrzadzeniu��
Chciałabym sama zrobić ciasto francuskie. Wtedy będzie pychotka.