Menu Zamknij

Kieszonki z ciasta francuskiego z jabłkami

Jest to chyba najprostszy przepis na smaczne i lekkie ciasto z jabłkami. Nie wymaga ono żadnych zdolności kulinarnych, ponieważ jest przygotowywane z gotowego ciasta francuskiego. Kieszonki smakują zarówno bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak i po przestudzeniu. 🙂

Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 nieduże jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • cynamon i rodzynki wedle uznania

Przygotowanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, rodzynki i wymieszać. 
2. Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Na każdym położyć łyżkę jabłek. Na drugiej części kwadratu zrobić trzy nacięcia (jak na załączonym poniżej zdjęciu). Brzegi kwadratów posmarować rozbełtanym jajkiem i złożyć po przekątnej w trójkąty. Miejsca sklejenia docisnąć widelcem. Wierzch przygotowanych ciastek posmarować jajkiem.
3. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C. około 20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *