Menu Zamknij

Placki z batatów

Bataty to rodzaj ziemniaków, z których też można zrobić placki. Przygotowuje się je w ten sam sposób, jednak będą one inaczej smakowały, ponieważ bataty są słodkie i z tego powodu nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Podawać je możemy również ze śmietaną

Składniki:

  • 1 batat (około 400 g)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 większe jajko lub 2 mniejsze
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Batata obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do batata.
3. Do miseczki z ziemniakiem wbić jajko, dodać przyprawy i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę.
4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i łyżką nakładać porcje ciasta formując cienkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *