Bataty to rodzaj ziemniaków, z których też można zrobić placki. Przygotowuje się je w ten sam sposób, jednak będą one inaczej smakowały, ponieważ bataty są słodkie i z tego powodu nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Podawać je możemy również ze śmietaną
- 1 batat (około 400 g)
- 1 nieduża cebula
- 1 większe jajko lub 2 mniejsze
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Batata obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do batata.
3. Do miseczki z ziemniakiem wbić jajko, dodać przyprawy i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę.
4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i łyżką nakładać porcje ciasta formując cienkie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkim ogniu. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym.