Pizza na dobre zagościła w naszej kuchni. Każdy przyrządza ją na swój sposób i z różnymi dodatkami. Tradycyjne ciasto na pizzę jest z dodatkiem drożdży. Ja ją zrobiłam bez dodatku tego składnika, przez to jest ekspresowa. Danie to jest równie smaczne i nie odbiega od tradycyjnego.
Składniki:
Ciasto:
- 30dag mąki
- 200ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano, bazylia
Dodatki:
- według uznania (w moim przypadku szynka, ser, papryka, koncentrat pomidorowy, zioła do posypania)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na cztery części. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować każdy kawałek ciasta na grubość 0,5-1 cm.
2. Placki kłaść na rozgrzaną patelnię. Gdy spód się ładnie zrumieni, obrócić. Wierzch ciasta posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć dodatki. Posypać ziołami. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu aż ser się roztopi. Podawać bezpośrednio po usmażeniu.
Pizza z patelni? Nigdy takiej nie robiłam! Jestem bardzo ciekawa jego smaku. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/
dawno chodzi za mną taka pica 🙂
dawno chodzi za mną taka pica 🙂
Pica ? Hahaha
Robiłam, ogólnie ok smaczna ale wyszła mi straaaasznie twarda, nie wiem co moze być powodem.
może smażyłaś na zbyt dużym ogniu albo za długo 🙂