Sałatki ryżowe można różnie przyrządzać w zależności od tego jakich chcemy użyć składników. Ja użyłam filetu z kurczaka z przyprawą curry, jajek, kukurydzy i majonezu. Sałatkę taką można podawać na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to danie szybkie w przygotowaniu, a dzięki użyciu przyprawy curry ma specyficzny smak. Można do niej dodać rodzynki, jeżeli ktoś lubi, bo w takiej wersji ją też jadłam.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka (filet)
- 3 jajka
- mała puszka kukurydzy
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- przyprawa curry
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. 2. Kurczaka umyć, pokroić w niedużą kostkę, obtoczyć w przyprawie curry. Usmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i przełożyć do ryżu.
3. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do miski z ryżem i kurczakiem.
4. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wsypać do miski z pozostałymi składnikami.
5. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie przemieszać.
Pysznie wygląda.
Pyszna sałatka! 🙂
Ja zamiast jajka dodaje papryke pokrojona w kostke. Pycha. A kurczak moze byc tez wedzony,albo ugotowana piers bez zadnych przypraw. I ananasa jeszcze dodaje.