Czasami są takie dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a musimy coś przyrządzić do jedzenia. I wtedy z tego co mamy w lodówce można upichcić coś pysznego. U siebie zawsze znajdę kawałek kurczaka i jakieś warzywa, a do tego zioła. Przygotowanie tego dania nie zajmie nam zbyt wiele czasu (około 30 minut), a wszyscy będą zadowoleni.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (filet)
- sól, pieprz, słodka papryka do przyprawienia mięsa
- kawałek (ok. 15cm) pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 2 łyżki oleju
- oregano, bazylia
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na oleju.
2. Pora pokroić w plasterki, dodać na patelnię do kurczaka, smażyć i od czasu do czasu mieszać.
3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do kurczaka z porem.
4. Następnie wlać na patelnię pomidory, dodać zioła i cukier.
5. Całość smażyć przez około 10-15 minut, aż pomidory nieco odparują. Doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą. Przed podaniem można oprószyć startym żółtym serem.