Można powiedzieć, że pierogi to nasze narodowe danie. Najbardziej znane to pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami. Te drugie zazwyczaj robimy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Natomiast ja pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia robiła mi i rodzeństwu pierogi z sezonowymi owocami, np. z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Dzisiaj właśnie zrobiłam takie danie na słodko z truskawkami, zniknęły w mig z talerza i zachęcam do wypróbowania! 😉
Składniki:
Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 400 g świeżych truskawek
- cukier do posypania
- śmietana
1. Truskawki obrać z szypułek, umyć, wyłożyć na sitko aby ociekły z wody.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Z ciasta wycinać szklanką kółka. Na każdym kółku układać po 1 truskawce i starannie zlepiać brzegi formując pierogi. Jeżeli truskawki są za duże to należy przeciąć je na mniejsze części.
3. Gotowe pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, aby ociekły z wody. Następnie przełożyć na talerz, posypać cukrem i podawać ze śmietaną.
Kocham je baaaardzo:)ale mi narobiłaś smaka:)
A mogą być mrożone truskawki?
mogą