Jak już wcześniej wspominałam, bardzo lubię różnego rodzaju surówki i sałatki. Zawsze znajdę w lodówce jakieś warzywa, z których mogę przygotować coś pysznego. Bazę dzisiejszej mojej sałatki stanowi świeży szpinak, który dość często gości w mojej kuchni. Danie to może stanowić samodzielny posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy też taką sałatkę zapakować w pudełeczko i zabrać na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1/2 filetu z kurczaka
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3-4 rzodkiewki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Szpinak opłukać i osuszyć.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z przyprawą gyros. Przykryć i odstawić na 15-20 minut do lodówki.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
4. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, posypać ryżem, dodać mięso i pokrojone rzodkiewki i cebulę.
5. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać nim sałatkę. Całość skropić sosem sojowym i octem balsamicznym. Delikatnie wymieszać.