Menu Zamknij

Piernik z kremem grysikowym

Pierniki to obok serników i makowców to najczęściej pieczone ciasta na święta Bożego Narodzenia. Mój dzisiejszy piernik jest trochę inny od tradycyjnego, ponieważ jest przełożony kremem grysikowym i masą galaretkową na bazie dżemu porzeczkowego. Lekko kwaskowy smak czarnych porzeczek świetnie komponuje się ze słodką masą grysikową. Całość polana jest polewą czekoladową, ale możecie taki piernik udekorować według własnego uznania. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wysokie, więc do jego przygotowania można użyć nieco większej blaszki.

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×32 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Krem grysikowy:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny

Galaretka porzeczkowa:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Wierzch:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Odłożyć mikser. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać szpatułką do połączenia składników. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  4. Dżem przełożyć do rondelka. Wlać 1/2 litra gorącej wody, wymieszać. Następnie dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
  5. 1 i 1/2 szklanki mleka przelać do rondelka, wstawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić cukier i kaszkę manną. Powoli wlewać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
  6. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, następnie ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowanej i przestudzonej kaszy manny.
  7. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym blacie rozsmarować 1/2 kremu grysikowego, następnie wyłożyć tężejącą galaretkę, odstawić aż galaretka całkowicie stężeje. Rozsmarować resztę kremu grysikowego. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko przydusić.
  8. Czekoladę pokruszyć do kubeczka, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie posmarować wierzch ciasta. Ciasto odłożyć na kilka godzin, aby masa całkowicie stężała.
Opublikowany wCiasta i desery

9 Komentarzy

  1. Pingback:Piernik czekoladowy - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *