Menu Zamknij

Roladka drobiowa z żurawiną

Suszone owoce kojarzą nam się przeważnie ze świętami Bożego Narodzenia i staramy się je wykorzystać w przygotowywaniu różnych potraw. Najpopularniejsze to schab ze śliwką suszoną, a ja postanowiłam zrobić roladkę z żurawiną i serem feta. Możemy ją podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do kanapek. Taka rolada z pewnością wpisze się w klimat świąt. 🙂

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1/2 kostki sera feta
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka przeciąć tak, aby powstał duży płaski kawałek mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię. Następnie oprószyć pieprzem, papryką, solą. Pokruszyć ser, posypać po mięsie i na nim poukładać żurawinę. Tak przygotowane mięso zwinąć w roladkę. Można owinąć nicią lub spiąć wykałaczkami, aby się nie rozpadała.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć do niego roladkę i przykryć. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.C. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 10 minut obracając roladkę, aby się zrumieniła.

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *