Suszone owoce kojarzą nam się przeważnie ze świętami Bożego Narodzenia i staramy się je wykorzystać w przygotowywaniu różnych potraw. Najpopularniejsze to schab ze śliwką suszoną, a ja postanowiłam zrobić roladkę z żurawiną i serem feta. Możemy ją podawać na ciepło lub na zimno jako dodatek do kanapek. Taka rolada z pewnością wpisze się w klimat świąt. 🙂
- 1 filet z piersi z kurczaka
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/2 kostki sera feta
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka przeciąć tak, aby powstał duży płaski kawałek mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię. Następnie oprószyć pieprzem, papryką, solą. Pokruszyć ser, posypać po mięsie i na nim poukładać żurawinę. Tak przygotowane mięso zwinąć w roladkę. Można owinąć nicią lub spiąć wykałaczkami, aby się nie rozpadała.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć do niego roladkę i przykryć. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.C. Następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 10 minut obracając roladkę, aby się zrumieniła.