Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 5 goździków
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki.
2. Musztardę, miód, sól, pieprz, paprykę i olej wymieszać. Dodać posiekany rozmaryn i natrzeć mięso. Przykryć i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
3. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać obraną, pokrojoną w ósemki cebulę. Naczynie przykryć lekko uchylając pokrywkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym i obracać.
4. Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać goździki, wlać 1/4 szklanki wody, posypać cukrem i dusić na małym ogniu około 5 minut. Następnie przełożyć do naczynia z pieczenią. Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 30 minut.
witam, mam kilogramową kulkę szynki, czy mam ją w całości piec ?
mozna w calosci 🙂