Menu Zamknij

Pieczeń wieprzowa z jabłkami

Jabłka kojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je do przygotowywania szarlotek (przepis). Rzadziej natomiast łączymy jabłka z mięsem. Jednak czasami warto spróbować, ponieważ dzięki dodaniu do mięsa jabłek dania takie stają się soczyste i aromatyczne. Dzisiaj mam dla was przepis na pieczeń wieprzową z dodatkiem właśnie tych owoców. Możemy ją podawać na ciepło (na przykład z ryżem), a także na zimno jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 goździków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki.
2. Musztardę, miód, sól, pieprz, paprykę i olej wymieszać. Dodać posiekany rozmaryn i natrzeć mięso. Przykryć i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
3. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać obraną, pokrojoną w ósemki cebulę. Naczynie przykryć lekko uchylając pokrywkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym i obracać.
4. Jabłka umyć, pokroić na kawałki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać goździki, wlać 1/4 szklanki wody, posypać cukrem i dusić na małym ogniu około 5 minut. Następnie przełożyć do naczynia z pieczenią. Zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 30 minut.

Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *