Składniki:
- 400 g filetu z piersi indyka
- 1 batat (około 1/2 kg)
- 3 marchewki
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokuła
- 1/2 papryczki chili
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- olej
- oregano do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Skropić olejem. Odstawić na 15-20 minut.
2. Bataty i marchewki obrać, pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć wrzątkiem.
5. Naczynie wyjąć z piekarnika. Poukładać brokuły i kalafior. Trochę posolić. Na wierzchu poukładać kawałki indyka. Posypać świeżym lub suszonym oregano. Całość skropić olejem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 40-50 minut.
Fajny przepis na zdrowe i proste danie. Plus jest też taki, że każdy może sobie tutaj dobrać swoje ulubione warzywa, a i indyka można przyprawić na wiele sposobów. Pozdrawiam 🙂