Menu Zamknij

Indyk zapiekany z warzywami

Filet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 1 batat (około 1/2 kg)
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 papryczki chili
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • olej
  • oregano do posypania

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Skropić olejem. Odstawić na 15-20 minut.
2. Bataty i marchewki obrać, pokroić w słupki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem, dodać drobno pokrojoną papryczkę chili bez nasion. Polać olejem, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 minut.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor.
4. Kalafior i brokuła podzielić na cząstki, sparzyć wrzątkiem.
5. Naczynie wyjąć z piekarnika. Poukładać brokuły i kalafior. Trochę posolić. Na wierzchu poukładać kawałki indyka. Posypać świeżym lub suszonym oregano. Całość skropić olejem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 40-50 minut.

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *