Menu Zamknij

Penne z pieczarkami i oliwkami

Dzisiejsza moja propozycja na obiad jest mega prosta i nie może się nie udać. Idealnie poradzą sobie z nim osoby początkujące w kuchni, ale także te, które po prostu nie mają zbyt wiele czasu, aby coś przygotować do zjedzenia. W czasie gdy gotujemy makaron, możemy pokroić pozostałe składniki i zrobić sos. Następnie dodać makaron, wymieszać, doprawić i gotowe! Polecam to danie dla zabieganych. 🙂

Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 20 dag pieczarek
  • kilka czarnych drylowanych oliwek
  • mała cebula
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. 
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i podsmażyć. Do cebuli dołożyć pieczarki, posypać oregano, dodać pokrojone w plasterki oliwki i smażyć przez około 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dołożyć ugotowany makaron i wlać śmietanę. Całość dusić jeszcze 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. 
4. Danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *